Retrofotografia (Àlbum)

RETROFOTOGRAFIA I PALIMPSESTS

Segons la Wikipèdia un palimpsest és un document antic reutilitzat.

A l’edat mitjana, els suports per a escriure (pergamins, bàsicament) eren cars i difícils de trobar. Per aquesta raó, quan es considerava que ja no calia el document, s’esborraven, rascant el pergamí fins a treure’n la tinta, i s’hi tornava a escriure al damunt.

Com que el procés d’esborrar era difícil i pesat, de vegades no es completava adequadament, sigui perquè es deixaven parts sense esborrar, sigui perquè quedaven restes del text antic que encara es poden llegir.

La retrofotografia, per nosaltres, és com un palimpsest visual en el que gràcies a la fotografia digital podem fer com si esgarrapéssim la foto actual per permetre que la fotografia antiga aparegui. Això ens permet contextualitzar les fotografies antigues, situant-les just al lloc i en l’angle en que van ser fetes al seu dia, però sobretot ens ajuda a fer aparèixer llocs i paisatges o escenes que ja no existeixen.

Tot plegat no és innocent, té un objectiu clar que és contraposar el present i el passat i això genera nous i múltiples discursos sobre l’espai actual i el desaparegut. Són intervencions que permeten recordar un espai públic diferent de l’actual i alhora reflexionar sobre aquest espai en l’actualitat.

Aquest projecte de retrofotografia sobre Ripoll ha estat possible gràcies a la col·laboració amb l’Arxiu Comarcal del Ripollès i el seu fons fotogràfic.

Àlbum retrofotografia

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest