script_8

Ara fa 113 anys dels fets de la Setmana Tràgica (Barcelona 1909) i d’ella se n’ha parlat a bastament. La premsa de l’època publicava informacions i contrainformacions, notícies a peu de carrer i notes del govern entre silencis imposats. Textos, alguns més matisats, altres abocats pel tot gros; uns de planers, explicatius, altres plens d’insinuacions. I per sobre de tots, sempre, planejant l’ombra de la conxorxa.

Nosaltres, sense prendre partit, hem aplegat les informacions aparegudes a la premsa de l’època i les hem posat juntes per veure si la seva lectura ens pot donar una visió més clara d’aquells fets. La temptació de buscar causants o culpables és gran, però creiem que no ha de ser pas la nostra vocació. Volem ser fidels a l’objectiu de Palimpsest de no interpretar i oferir sempre íntegrament les fonts primàries.

Les notícies dels diaris de principis de segle XX encara tenen un estil i un aire dels relats decimonònics. Es poden llegir com un fulletó d’aventures sinó estiguéssim parlant d’uns esdeveniments que van marcar bona part del segle i van iniciar un període de gran violència social a la ciutat. Alhora en les cròniques periodístiques podem trobar rastres d’un discurs simplista encara vigent avui dia.

En aquest i els propers Scripts trobareu les notícies aparegudes entre l’11 de juliol i el 22 d’octubre de 1909 a la premsa, incloses la crònica i sentència del judici a Ferrer i Guàrdia. També, com a annexos, dos documents importants que no han tingut la difusió que mereixen i que ajuden a entendre els fets i les notícies, el testament íntegre de Ferrer i Guàrdia davant de notari i el segon article de Joan Maragall que Prat de la Riba no va deixar publicar a La Veu de Catalunya.

Bona lectura

script_8

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Deixa un comentari